Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 2

Nagyon kevés az olyan fiatal, aki fehérnemű-készítéssel és kötött áru összeállítással szeretne foglalkozni. Holott igény lenne rájuk.  A vásárhelyi Kalmár iskolában az ezt a szakmát tanuló elsőéves lányok kedden tettek szintvizsgát: négy óra alatt kellett „varázsolniuk” egy szoknyát.

A tavasz a szintvizsgák ideje az iskolákban. Április végéig több mint 600 diák szakmai kompetenciáját mérik fel a megyében.

Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 10

– Ez alól természetesen a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum sem kivétel, ahol 12 helyszínen 295 tanuló ad számot tudásáról – tudtuk meg Horváth Gábortól, a vizsgákat szervező megyei kereskedelmi és iparkamara képzési vezetőjétől. Hozzátette, a cél, hogy a tanulók a nyári gyakorlatuk előtt már bebizonyítsák, képesek az önálló munkavégzésre.

A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolában kedden a fehérnemű-készítő és kötött áru összeállító szakmát tanuló elsőévesek vizsgáztak. Négy diáklánynak négy óra állt rendelkezésre, hogy elkészítsenek egy-egy szoknyát. – Több szempontnak kell megfelelniük, például a formázóvarrásoknak, az oldalvonalaknak, a húzószárnak, az övpántnak és az aljafelhajtásnak is rendben kell lennie – sorolta Juhász Rozália. A textilipari szakoktató ismertette, a tanulók csak sikeres szintvizsgával léphetnek a második évfolyamba, ellenkező esetben évet kell ismételniük.

Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 11

A képzés egyébként három tanévből áll. Az elsőben az iskolában tanulják a szakma alapjait, a másodikban egy helyi üzemben vannak gyakorlaton, a harmadikban pedig szintén az iskolában készülnek fel a szakmunkás vizsgára.

Juhász Rozália még elmondta, a fehérnemű-készítés és kötött áru összeállítás hiányszakmának számít, holott folyamatosan lenne igény munkaerőre az ágazatban. A Kalmárba évente 6-8 fő jelentkezik az első évfolyamba, de a lemorzsolódás miatt van olyan év, amikor csak ketten lépnek ki a szakmunkás bizonyítvánnyal az intézmény kapuján.

Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 3

Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 9 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 8 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 7 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 6 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 5 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 4 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok! 1 Így kötik a szoknyát a kalmáros lányok!