Felnőttek inkubátorban

Létrejött Hódmezővásárhelyen az Oktató Inkubátorház. Az ünnepélyes megnyitó kedden volt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskolájában, ahová a helyi gazdasági élet azon szereplőit várták, akik a szakképzés fejlesztéséhez és a munkaerőpiac hatékony működéséhez munkájukkal hozzájárulnak.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projekt kezdeményezettje konzorciumban a Csongrád Megyei Kormányhivatallal megnyert egy Terület és Településfejlesztési Operatív pályázatot, az ESZA (Európai Szociális Alap) finanszírozáséban, ami a helyi foglalkoztatási együttműködésről szól. A röviden paktumnak nevezett projektet még decemberben írták alá a felek.

Ez az együttműködés – amelynek teljes neve „Hódmezővásárhelyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása”, azonosítója: TOP-6.8.2-15-HM1-2016-00001 – lehetővé teszi, hogy a munkaerőpiac különböző szereplőinek projektjei és tevékenységei egymást erősítsék, hatékonyabbá tegyék.

Hétfőn már megnyílt a Városi Irodaházban található Paktum Iroda, ahova elsősorban a vállalkozások képviselőit várják, hogy elmondják, milyen szakképzettségű emberekre lenne szükségük, ezzel könnyítve meg a munkaügyi központ munkáját.

„Célunk az, hogy a paktum létrejöttével eljussanak a Csongrád Megyei Kormányhivatalba a vállalkozók, illetve a munkaerőpiac egyéb képviselőinek azon elképzelései, amelyek megmutatják azt, nekik ténylegesen milyen munkaerőre van szükségük” – foglalta össze Hegedűs Zoltán alpolgármester a keddi rendezvény nyitányán a paktummal kapcsolatos ismérveket.

A paktum már megvalósult eredményeit, lényegét, céljait pedig Orvosné Bánvölgyi Éva szakmai vezető ismertette.

Most, az Oktató Inkubátorház létrejöttével a másik felet, a leendő munkavállalókat szólítják meg. A Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola Földszint 6-os terme minden hónap utolsó keddjén 14 és 18 óra között kinyitja ajtaját azok előtt a felnőttek előtt, akik a képzésekről szeretnének tájékoztatást kapni.

Árvai Sándorné

„A célunk az, hogy hozzájáruljunk a felnőttek foglalkoztatottságához. Akik érdeklődnek a mi képzéseink iránt, fogadjuk őket, és támogatjuk őket tanulmányaik során, és segítünk, amíg meg nem szerzik a szakképesítést – erre a gondoskodásra utal az elnevezés is” – foglalta össze az Oktató Inkubátorház lényegét Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az Inkubátorházban Szani Mariann patronáló tanár várja az érdeklődőket. „Tanácsadással segítjük a felnőtteket. A meglévő képzési kínálat közüli kiválasztástól, a jelentkezési lap kitöltésén át mindent nyomon követünk, és utána, ha igényt tartanak rá, később is mentoráljuk őket. Képességfelmérést is végzünk, amit kiértékelünk, és az eredményeit is megbeszéljük az érdeklődőkkel” – ismertette a főbb feladatokat Szani Mariann.

Szani Mariann

Az első konzultáció már megtörtént, amelynek alapján leszögezhető, hogy nagyon vegyes az érdeklődők köre – a főiskolás diplomásoktól kezdve a nyolc általánost végzettekig van mindenki. Nemcsak a munkanélkülieket várják, hanem azokat is, akik szeretnének még egy szakmát elsajátítani.

Nagy Norbert

A keddi rendezvényen Nagy Norbert szakmai főigazgató-helyettes ismertette, milyen képzések közül válogathatnak a jelentkezők. Hódmezővásárhelyen a Szakképzési Centrum három tagintézményének (Corvin Mátyás, Eötvös József és Kalmár Zsigmond) nappali képzésben is megvalósuló szakmái közül lehet választani, de fokozott figyelmet fordítanak a hiányszakmákra. Ide tartozik Hódmezővásárhelyen tipikusan a hegesztő, ipari gépész, illetve épületgépész is, de a vendéglátás, kereskedelem és egészségügy területének szakmáit is kínálják az intézmények. Az Inkubátorházban a résztvevők hozzájárulásával létrehoznak egy adatbázist, amelynek segítségével még hatékonyabbá válhat az információcsere.

Az Oktató Inkubátorház csak az első lépés az ügyben, hogy a felnőtteket minél hatékonyabban vonják be az oktatási rendszerbe. A projekt fennállásának két éve alatt többek között állásbörzéket, nyílt napokat tartanak, meghirdetik a szakmák táborát, illetve a Szakmák Éjszakáján is külön figyelmet fordítanak a felnőttekre.

Forrás: promenad.hu