Összefoglaló 2019

A 2019. november 28. napján megtartott tematikus rendezvény „A romák vállalkozóvá válása” címmel került megrendezésre, amelynek keretében Cserdi község polgármestere, Bogdán László tartott előadást, osztotta meg tapasztalatait a romák vállalkozóvá válásának lehetőségeiről, nehézségeiről, amelyhez mindenképp szükséges a társadalmi együttműködés, egymás támogatása.

Dr. Kis Andrea alpolgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket. Röviden bemutatta a Hódmezővásárhelyi Foglalkoztatási Paktumot. Elmondta feladatait, céljait és a Kormányhivatal által megküldött statisztika alapján ismertette a 2019. október havi eredményeiket.  Ezt követően Dr. Márki-Zay Péter polgármester is köszöntötte a vendégeket és Cserdi polgármesterét. Beszélt a Paktum fő céljáról, ami a munkaerőpiac bővítése Hódmezővásárhelyen.  Ehhez kapcsolódik a mai téma is, a romák vállalkozóvá válása, hiszen a roma nemzetiségűek a Paktum egyik célcsoportja, és a vendégelőadó által szeretnénk segíteni, ösztönözni őket a vállalkozóvá válás felé – mondta a polgármester úr. Pár mondatban említést tett Bogdán László életéről és munkásságáról, majd felkérte az előadás megtartására.

Miután köszöntötte a résztvevőket Bogdán László, Cserdi polgármestere megtartotta előadását, és megosztotta tapasztalatait arról, hogy a romáknak miért érdemes vállalkozni, termékeikkel a piacon megjelenni. Mindehhez nélkülözhetetlen az együttműködés, egymás támogatása, és a jó gyakorlatok átadása.

No, de hol a probléma a cigány kérdéssel kapcsolatban? – tette fel a kérdést a Cserdi polgármester, aki járja a boltokat és látja, hogy minden nép terméke megjelenik a boltok polcain, csak egy nem, a cigány termékek. Miért nem? Miért nincsenek cigány-brandek? Miért a spanyol füstös paprika van a boltok polcain? – teszi fel a sok kérdést. Azt gondoljuk, hogy nincs ránk, cigányokra szükség?! – de ez nem igaz! – folytatta gondolatát.

10 évvel ezelőtt megálmodtam, hogy meg fogok jelenni a piacon. Tudják hol tartok? Épül az első cigány üzem Cserdiben, a C1, cigány füstös őrölt paprikát árulunk. Már bent vagyunk a Spar polcain. A cigányoknak nagyon jó minőséget kell gyártani, így tarolhatnak a vállalkozói piacon. Sajnos az a baj, hogy ráutaló magatartással megalakítottuk magunknak a szélsőséges gondolkodást – mondta Bogdán László.

A délután folyamán többször elhangzott mennyire szerencsés Vásárhely, hogy olyan polgármestere van, aki támogatja a cigány közösséget. Ezzel a mondattal zárta az előadását Bogdán László.